- "Γυναίκες Εικαστικοί στην Ιστορία της Τέχνης"
Τα άρθρα που ακολουθούν, αφορούν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες εικαστικούς, ζωγράφους, γλύπτριες, φωτογράφους, χαράκτριες, κτλ.

- Kαθώς πρόκειται για μια διαρκή έρευνα και αναζήτηση πηγών και πληροφοριών, τα ήδη δημοσιευμένα άρθρα ανανεώνονται κάθε τόσο με συμπρηρωματικά στοιχεία, ώστε να αποκτήσουν μια όσο το δυνατόν πληρέστερη μορφή.

-Δημοσίευση :περιοδικό "Ρωγμές"

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Δελτίο Τύπου | Press Release5 ΧΡΟΝΙA ASH IN ART
Εικαστικό Φεστιβάλ"Περνάς Απέναντι"29.6 - 19.7.2009 ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ Μ. ΛΟΙΖΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ, ΘΗΒΩΝ 265 (ΕΝΑΝΤΙ VILLAGE)

25.7 - 17.8.2009 «ΠΥΡΓΟΣ» Ν. ΠΑΤΜΟΥ, ΧΩΡΑ ΠΑΤΜΟΥ

25.7 - 17.8.2009 «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» Ν. ΙΘΑΚΗ, ΒΑΘΥ

20.8 - 13.9.2009 «ΠΥΡΓΟΣ» Ν. ΠΑΤΜΟΥ, ΧΩΡΑ ΠΑΤΜΟΥ

20.8 - 13.9.2009 «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ» Ν. ΙΘΑΚΗ, ΒΑΘΥ

20.9 - 30.9.2009 ASH IN ART, ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ & ΛΑΧΟΥΡΗ 1, AΘΗΝΑ


Το φεστιβάλ πραγματεύεται τις σύγχρονες τάσεις της ζώσας αισθητικής, προτείνει μία "άλλη" Τέχνη, που πηγάζει μέσα από την αξία και την ανάδραση που προκαλούν η λέξη αληθινή, η έννοια σύγχρονη και η πράξη της δημιουργίας. Αληθινή Σύγχρονη Δημιουργία που περνάει ΑΠΕΝΑΝΤΙ από τις κυρίαρχες εμπορικές τάσεις. Σ΄αυτή την φράση-έννοια περικλύονται όλα όσα θέλουμε να πούμε στον αντίποδα της Τέχνης για λίγους, Τέχνης για ειδικούς... "Τέχνη σε όλους"!

Η επιλογή των χώρων διόλου τυχαία αφού είναι χώροι που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ποικιλόμορφης πολιτιστικής δράσης, διεύρυνσης του πολιτιστικού επιπέδου των νέων και των ανθρώπων της περιοχής τους, στην ενθάρρυνση και ανάδειξη του έργου εκατοντάδων δημιουργών.

5 ΧΡΟΝΙΑ, 150 ΕΚΘΕΣΕΙΣ, 400 ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, 350 EIΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, 1000 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, 100.000 ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ASH IN ART.

Η διοργάνωση του φεστιβάλ ανήκει στον νεοσυσταθέντα Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Κόσμου ΔΙΚΤΥΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΦΙΛΩΝ (Δ.ΕΙ.ΤΕ) - ΦΙΛΟΙ ASH IN ART


Οι διοργανωτές επισημαίνουν μεταξύ άλλων: "Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επαναφορά της Τέχνης στους δημιουργούς της και στην άμεση επαφή τους με το κοινό, ώστε αυτό να μην είναι πολυτέλεια αλλά Τέχνη από και προς πολλούς. Ο καλλιτέχνης πρέπει να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς το άγχος του εμπορίου και των γκαλερί αλλά και να αναζητά νέα πεδία έκφρασης, χώρους και αφορμές συνάντησης, δημιουργίας και συλλογικότητας. Σε μία ελεύθερη κοινωνία η Τέχνη θα εκπληρώνει τον κοινωνικό της ρόλο γιατί θα μπορεί να δρα και να λειτουργεί σε πλήρη αρμονία με τις ανάγκες της κοινωνίας, μα τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον οι Τέχνες καθορίζουν τον πολιτισμό του μέλλοντος. Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη, η καλλιέργεια και η διάδοση των εικαστικών τεχνών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εγχώρια παραγωγή ακόμη και ειδικά όταν αυτή δημιουργείται από μη επαγγελματίες, αποφοίτους που επιλέγουν εναλλακτική προβολή, γυναίκες, μετανάστες κ.α. δημιουργούς οι οποίοι είναι ανάγκη και προτεραιότητα να υποστηρίζονται από όλους. Περνάμε απέναντι μαζί".

To Εικαστικό Φεστιβάλ είναι ένα διαρκές ταξίδι εντός και εκτός Αττικής. Συναντά καλλιτέχνες στον τόπο που πηγαίνει και ανοίγει τον διάλογο με όλο τον κόσμο για τα επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα της Τέχνης των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, συνδιάζοντας ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις.

Συμμετέχουν δεκάδες εικαστικοί δημιουργοί (η λίστα συμμετοχής είναι ακόμα ανοιχτή). Στον χώρο των εκθέσεων προγραμματίζονται συζητήσεις κάθε Τετάρτη στις 8.30 μ.μ. ενώ θα διατίθενται προς πώληση κατάλογος, αφίσες και κάρτες έργων. Μέρος των εσόδων από τα έντυπα υλικά θα διατεθούν στον λογαριασμό αναξιοπαθούντων εικαστικών που έχει ανοίξει το Εικαστικό Επιμελητήριο (ΕΕΤΕ). Παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση για τα 25 μαθήματα Τέχνης του Ash In Art που ξεκινούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η είσοδος σε όλη την διάρκεια του φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό όπως δωρεάν είναι και η συμμετοχή των καλλιτεχνών σε Νίκαια και Αθήνα, ενώ εκτός Αττικής η λειτουργία του φεστιβάλ απαιτεί συμβολική συνδρομή των καλλιτεχνών και στην ουσία χρηματοδοτείται από τους ίδιους, τους οποίους ευχαριστούμε, με ελεύθερη πάντα είσοδο για το κοινό.
ΣΠΙΤΙ ΑΣΥΝΑΡΤΗΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΕΧΝΗΣ - ASH IN ART
(Αστική μη κερδοσκοπική, Αρ. Εγκρισης Πρωτ/κείου Αθηνών 3181/2004)

HΡΑΚΛΕΟΥΣ 10 & ΛΑΧΟΥΡΗ 1, N. ΚΟΣΜΟΣ

ΤΗΛ.: 210 9216890, ΚΙΝ.: 6948688829 FAX: 210 7776511

http://ashinartfriends.blogspot.com, Ε-mail: ashinart@yahoo.com


ΤΟ ASH IN ART ΔΕΝ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΚΡΑΤΙΚΟ, ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑΠολιτισμός -Τέχνες - Παράδοση
Αυτοπροσωπογραφία της Sofonisba Anguissola (1556) -Mουσείο Kunsthistoriches, Βιέννη

Από το θαυμάσιο βιβλίο της Frances Borzello "Seeing Ourselves: Women's Self-portraits"

"....η θέση των καλλιτέχνιδων στον κόσμο της τέχνης και στην ιδεολογία της εποχής τους ήταν άμμεσα συνδεδεμένη με τις αυτοπροσωπογραφίες τους......(οι οποίες) δεν αποτελούν αθώες αντανακλάσεις του τί έβλεπαν οι καλλιτέχνιδες όταν κοιτούσαν τον καθρέφτη τους. Είναι ένα μέρος της γλώσσας που οι ζωγράφοι χρησιμοιποιούν ώστε να κάνουν μια δήλωση, από την πολλή απλή "έτσι φαίνομαι", στην πιο πολύπλοκη "αυτή πιστεύω πως είμαι".
Έφτασα τελικά στο συμπέρασμα πως καμία γυναικεία αυτοπροσωπογραφία δεν θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη...."